Halstad lax, morot- & ingefärsaioli, grillade grönsaker, korngryn


1,5 kg laxfilé med skinn (OBS! filén bör vara fjällad)

Morot- & ingefärsaioli:
10 st morötter
4 msk riven ingefära
2 st röd chilifrukt
2 dl rapsolja
2 tsk fransk senap
2 st äggulor
5 msk citronsaft
rasp från 1 citron
salt och peppar från kvarnen

Korngryn:
1200 g korngryn
12 dl grönsaksbuljong
1 msk gurkmeja
1 msk salt
2 st citroner
1 dl olivolja
grön tabasco

Grillade grönsaker:
grönsaker (sparris, zuccini, fänkål, tomater, pumpa mm)
1½ dl grovhackad persilja
2 msk strimlad mynta
200 g svarta oliver
salt och peppar
olivolja till marinad.
Rosmarin, vitlök, timjan. 

Gör så här:
LAX: Salta och peppra laxen före du halstrar den. Pensla en aning rapsolja på laxskinnet. Halstra laxen på hög värme med skinnet nedåt i ca 2 minuter, vänd på fisken, stek i ca 1 minut. Vänd tillbaka fisken på skinnsidan igen och stek på lägre temperatur tills filén är färdighalstrad med en kärntemperatur på
ca 50-52°C. Laxfilén presenteras med skinnet uppåt.

AIOLI: Baka morötterna i folie tills de är helt färdiga. Mixa morötterna med äggulorna, senapen, chilin och ingefäran - montera i oljan. Smaka av med citronsaft, salt, peppar.

KORNGRYN: Koka upp korngryn med olja, buljong och kryddor. Låt sjuda ca 3-4 minuter, stäng av plattan och låt dra tills korngrynen är klara, de skall fortfarande ha kvar en aning tuggmotstånd.

GRILLADE GRÖNSAKER: Blanchera grönsakerna om så behövs, grilla sedan grönsakerna i grillpanna eller på grillhäll så de får ett markant mönster. Marinera grönsakerna ett pat timmar i olivolja, rosmarin, timjan och vitlök.
Sautéra grönsaker i en het panna, gärna i marineringsoljan, tillsätt korngryn och övriga ingredienser, salta och peppra.
We Love Seafood

Välkommen!

Den webbläsare du använder stödjer inte tjänsterna på fisk. Därför rekommenderar vi dig starkt att uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller att du provar på någon av de andra nedanstående webbläsarna.
Microsoft Edge Google Chrome Mozilla Firefox Safari