Som alla vet har maten stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga, både kort- och långsiktigt. Att fisk och skaldjur är nyttigt det känner säkert de flesta till.


I ett av Livsmedelsverkets fem kostråd säger man:
Ät fisk ofta - gärna tre gånger i veckan !

Fisk och skaldjur är gott, enkelt och nyttigt. Näringsmässigt sett är det ett av våra viktigaste och bästa baslivsmedel. Rik på protein, vitaminer, mineralämnen och även fettet som finns i fisk är nyttigt eftersom det innehåller fleromättade omega-3 fettsyror. Fisk är näringstät mat och det betyder att den innehåller mycket näring per kalori.

Protein

Protein är ett viktigt näringsämne då det bygger upp nya celler i kroppen och proteinerna påverkar även mättnadskänslan. Det högvärdiga proteinet i fisk kan kroppen lätt ta upp och tillgodogöra sig.

Vitaminer
De fettlösliga vitaminerna A, D och E finns i fisk. Fisk innehåller även de olika vitaminerna i B-gruppen: Tiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, folat och B12.

Mineralämnen
Selen och jod är de viktigaste mineralämnena i fisk. Fisk innehåller även zink och magnesium. Att äta fisk är ett bra sätt att tillföra kroppen viktiga mineralämnen.

Fleromättade omega - 3 fettsyror
Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Det mest omtalade fettet i fisk är den långkedjiga omega 3-fettsyran. Dessa kan kroppen inte själv bilda utan de måste komma med maten.
Långkedjiga omega -3 finns i till exempel:

- fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
- skaldjur
- vissa alger

Den feta fisken är särskild rik på omega-3-fett, DHA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omega-3-fett är även viktig för utvecklingen av hjärnan och synen.

Mer information kan du hitta på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se .

Feldt´s Fisk & Skaldjur har ett brett sortiment av
"fina fisken för hälsan" !

LAX (Salmo salar)
Finns naturella bitar, filéer, kotletter och portioner.
Varmrökta filéer, både hela och praktiskt portionsskurna.
Varmrökta filéer, portionsskurna med olika smakfulla kryddningar.
Gravad, kallrökt och rimmad lax finns naturligtvis i vårt sortiment.

RÖDING (Salvelinus alpinus)
Finns naturell filé med skinn, styckfryst.

SILL & STRÖMMING (Clupea harengus)
Ansjoviskryddad sillfilé
Klara sillinläggningar
Krämiga sillinläggningar
Matjessill i bit eller filé
Saltsillfiléer
Urvattnad steksillfilé

ANJOVISFILÉER av Skarpsill (Sprattus sprattus)

MAKRILL (Scomber scombrus)
Finns naturell filé och rökt filé

 
Många nyttiga läckerheter att välja bland !